MC MEDIA NETWORK

ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Η Τεχνολογία πίσω από το Έξυπνο Γόνατο

Advertisement

Sponsored by quadcore

Δρ. Νίκος Γρανίτσας MD – PhD

Advertisement

Χειρουργός Ορθοπεδικός

American Medical Center

Σήμερα η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων με άριστα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ρομποτικές τεχνολογίες βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις και να παρέχουν ανώτερης ποιότητας θεραπείες. Η Ρομποτική τεχνολογία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και στην Ορθοπεδική χειρουργική, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε υψηλής ακρίβειας χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο και το ισχίο με ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, οι ρομποτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε συνδυάζουν το κλασικό μόσχευμα, την Ρομποτική ακρίβεια, τον ελάχιστο χρόνο χειρουργείου και τη μικρή τομή δέρματος. Επιπλέον δεν υπάρχει απώλεια αίματος και η παραμονή στο νοσοκομείο περιορίζεται στο τριήμερο.

Ως ένας από τους λίγους Ορθοπεδικούς Χειρούργους που εφαρμόζει την εν λόγω ρομποτική τεχνική σε Ελλάδα και Κύπρο, θεωρώ καθήκον μου να παρεμβαίνω όταν παραπλανητικά άρθρα από συναδέλφους ιατρούς, έρχονται στο φως της δημοσιότητας και διαστρεβλώνουν την επιστημονική αλήθεια, καταδικάζοντας έτσι την τεχνολογία.

Ως ρομποτική τεχνική λοιπόν νοείται η τεχνική, που σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, ελέγχεται από ειδικά προγράμματα σχεδιασμού, στην προκειμένη περίπτωση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, στο σχεδιασμό του χειρουργείου.

Υπάρχουν δυο εταιρείες που κάνουν χρήση αυτής της τεχνικής. Η MEDACTA, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορθοπεδικών υλικών στον κόσμο, θεωρώ ότι διαθέτει το πλέον ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιώ με τεράστια επιτυχία και στις επεμβάσεις των ασθενών μου.

Ο σχεδιασμός του χειρουργείου γίνεται με την λήψη «ειδικών» αξονικών τομογραφιών, όχι μόνο του γόνατος αλλά και του ισχίου και της ποδοκνημικής. Εν συνεχεία το υλικό αποστέλλεται στο εξωτερικό και ένα ειδικό λογισμικό επεξεργάζεται τους άξονες και τη βλάβη του γόνατος. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις, τα στοιχεία αποστέλλονται στον θεράποντα χειρουργό για περεταίρω επεξεργασία και έγκριση.

Η όλη διαδικασία γίνεται με άνεση χρόνου, στο γραφείο του ιατρού, προεγχειρητικά. Μετα την ολοκλήρωση, η εταιρεία, αναλαμβάνει την κατασκευή ειδικών εργαλείων – οδηγών, ώστε η τοποθέτηση της ολικής αρθροπλαστικής να γίνει με ακρίβεια χιλιοστού την ημέρα του χειρουργείου.

Η συγκεκριμένη τεχνική, δεν έχει σχέση με πλοήγηση και με τα μειονεκτήματα αυτής, αλλά, ούτε με το makoplasty που μπορεί να συνδράμει σε ένα πολύ περιορισμένο είδος χειρουργείων (η makoplasty αφορά μόνο τις ημιαρθροπλαστικές του γόνατος. Ένδειξη για αυτόν τον τύπο του χειρουργείου έχει μόνο το 6% του συνόλου των γονάτων προς χειρουργείο).

Δεν είναι τυχαίο το επαναλαμβανόμενο άριστο αποτέλεσμα αυτής της ολικής αρθροπλαστικής, αλλά είναι ένας συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας, καλής γνώσεως του κλασικού χειρουργείου και σωστής προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής διαδικασίας από τον χειρούργο.

Μπορούν και άλλοι χειρουργοί να χειρουργήσουν με αυτή την μέθοδο; Βεβαίως, αυτό είναι το μέλλον, αλλά πρέπει να προσαρμοστούν να δουλεύουν με νούμερα και όχι εμπειρικά, χωρίς να υποτιμούν ότι δεν γνωρίζουν ή ότι δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι. Σημαντικό επίσης είναι οι ασθενείς να ενημερώνονται για τις εναλλακτικές τους λύσεις και τις θεραπευτικές επιλογές τους.

*Ο Δρ. Νίκος Γρανίτσας, είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός με εξειδίκευση σε αντικαταστάσεις αρθρώσεων, αρθροσκοπική χειρουργική, αθλητικές κακώσεις και ειδικότερα στην αντικατάσταση των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος, με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές προσπελάσεις και ταχύτατη κινητοποίηση του ασθενούς. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του American Medical Center και ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Greek Orthopaedic.

Κατέβασε το Protathlima App σε iOS & Android και πάρε τον αθλητικό κόσμο στο χέρι σου.

Ακολουθήστε το Protathlima.com στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

BEST OF NETWORK

Advertisement
Advertisement
ΟΜΑΔΑΑΝΙΗΒ
A' ΟΜΙΛΟΣ
apoel ΑΠΟΕΛ 342266721
aris ΑΡΗΣ3419411614
apoel ΑΕΚ 342185712
omonoia ΟΜΟΝΟΙΑ 341987653
pafos ΠΑΦΟΣ 3418610605
anorthosis ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3415712526
Β' ΟΜΙΛΟΣ7
apollon ΑΠΟΛΛΩΝ 37161110598
salamina ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ37128174511
ael ΑΕΛ
3714815509
ethnikos ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ371211144710
karmiotisa ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ37109183912
aez AEZ 37211241716
othelos ΟΘΕΛΛΟΣ3769222714
othelos ΔΟΞΑ3794243113
Advertisement