MC MEDIA NETWORK

ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Toyota C-HR: Μία φρέσκια ματιά στην κατηγορία crossover

Advertisement

Sponsored by quadcore

Σχεδιασμένο για να ξεχωρίζει τόσο στη γκάμα της Toyota όσο και στην κατηγορία του, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Akio Toyoda να επιτρέψει μεγαλύτερη στυλιστική ελευθερία και να προωθήσει τη μηχανολογική δημιουργικότητα ώστε να πετύχει εντυπωσιακά σχέδια και αυξημένη οδηγική απόλαυση.

Advertisement

Το Toyota C-HR παραμένει πιστό στα γενικά χαρακτηριστικά των πρωτοτύπων αυτοκινήτων που μαγνήτισαν την προσοχή του κοινού στο Παρίσι το 2014 και στη Φρανκφούρτη το 2015. Οι τύπου coupe γραμμές του μαρτυρούν την απόφαση των σχεδιαστών να δημιουργήσουν ένα στυλ που ξεχωρίζει στη σειρά Toyota, και να λανσάρουν μία νέα κατεύθυνση στην κατηγορία μεσαίων crossover.

Με το C-HR, η Toyota απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κα μοναδικό προφίλ πελατών. Οδηγούμενοι κυρίως από το συναίσθημα, οι πελάτες αυτοί θέλουν να ξεχωρίζουν αλλά και να είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάζουν νέες εμπειρίες και προϊόντα. Όταν αποφασίζουν να προχωρήσουν οποιαδήποτε αγορά δίνουν προτεραιότητα στο στυλ και την ποιότητα και θεωρούν το αυτοκίνητο προέκταση της προσωπικότητάς τους.

Με αφετηρία τα όσα έμαθε κατά τις συναντήσεις του με τέτοιους πελάτες, ο Hiroyuki Koba Chief Engineer του C-HR επικεντρώθηκε στις απαιτήσεις τους σε όλη τη διαδικασία εξέλιξης, θέτοντας υψηλούς στόχους σχεδιαστικής και αντιληπτής ποιότητας.

Ο μοναδικός χαρακτήρας του Toyota C-HR δείχνει την ευελιξία που προσφέρει στους υπεύθυνους εξέλιξης η αρχιτεκτονική TNGA (Toyota New Global Architecture) στους τρεις βασικούς τομείς – σχεδίαση, σύστημα κίνησης και δυναμική συμπεριφορά, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μία νέα και φρέσκια πρόταση στην όλο και πιο εμπορική κατηγορία crossover.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Crossover
Το νέο Toyota C-HR λανσάρει ένα πρωτότυπο στυλ που προσδίδει νέο δυναμισμό και γοητεία στην αγορά crossover, συνδυάζοντας το πάνω τμήμα ενός coupe με την ισχυρή ‘βάση’ ενός SUV.

Με μήκος 4360mm, πλάτος 1795 mm, ύψος 1555 mm (Hybrid) και μεταξόνιο 2640mm, το μοντέλο παραγωγής παραμένει πιστό στη σχεδιαστική γραμμή του πρωτοτύπου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2014, και το οποίο έτυχε εξαιρετικά καλής υποδοχής από τους υποψήφιους πελάτες.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας “Sensual Speed-Cross”, και με αρχιτεκτονική τύπου διαμαντιού με τους θόλους των τροχών να προεξέχουν και στις τέσσερις γωνίες, προσδίδοντας έμφαση στη δύναμη και αντοχή του νέου crossover, η αρθρωτή δομή του C-HR συνδυάζει ένα εντυπωσιακό κάτω τμήμα υπερυψωμένο από το έδαφος με το λεπτό και κομψό προφίλ της καμπίνας ενός coupe.

Παρατηρώντας το C-HR από οποιαδήποτε γωνία, ο συνδυασμός πολυεδρικών σχημάτων με ρέουσες επιφάνειες και κομψές λεπτομέρειες συνθέτουν μία λεπτή ισορροπία μεταξύ ακρίβειας και αισθητικής απόλαυσης.
Το εμπρός τμήμα αντιπροσωπεύει μία ακόμα εξέλιξη της σχεδιαστικής ταυτότητας Under Priority και Keen Look της Toyota. Η λεπτή πάνω μάσκα ρέει από το έμβλημα της Toyota, τους προβολείς και τα ανάγλυφα φτερά, αγκαλιάζοντας τις εμπρός γωνίες του οχήματος.
Οι γραμμές των μαύρων μαρσπιέ ανάμεσα στους εμπρός και πίσω τροχούς σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική μεσαία γραμμή που διατρέχει όλο το προφίλ τονίζουν την σπορ αίσθηση του κομψού αμαξώματος.
Το coupe στυλ του C-HR αναδεικνύεται περαιτέρω από τις συγκαλυμμένες λαβές των πίσω θυρών που ενσωματώνονται στην κολόνα C και – κάτι σημαντικό για την αποτύπωση της ταχύτητας μέσα στη σχεδίαση – την εντυπωσιακή επέκταση της γραμμής της οροφής σε μία μεγάλη αεροτομή με πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος
Πίσω, η καμπίνα αλλάζει έντονα κλίση ενώ η πίσω πόρτα ανοίγει προς τα πάνω για πρόσβαση στο χώρο αποσκευών, που χωράει αποσκευές 5 επιβατών. Αυτό δημιουργεί αντίθεση με τους προτεταμένους θόλους των τροχών, που χαρίζουν στο νέο crossover μεγαλύτερο εύρος και εξαιρετικά δυναμικό στήσιμο.
Ξεπροβάλλοντας περήφανα από το κωνικό αμάξωμα, τα πίσω φώτα διατίθενται προαιρετικά με τεχνολογία LED, χαρίζοντας στο πίσω τμήμα του C-HR μία εξίσου εκφραστική οπτική ταυτότητα.

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Η Toyota ανατρέπει πάλι τα στυλιστικά πρότυπα, λανσάροντας τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία ‘Sensual Tech’ για το εσωτερικό που συνδυάζει high-tech λειτουργικότητα με μοντέρνα αίσθηση και στυλ. Ένα οδηγοκεντρικό cockpit εντάσσεται άψογα σε μία ευάερη, ευρύχωρη καμπίνα.
Το φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον της ευρύχωρης, ευάερης καμπίνας οφείλεται στη διαστρωματωμένη αρχιτεκτονική του ταμπλό που συνεχίζεται μέχρι την επένδυση θυρών με διάκοσμο και πάνελ σε piano black. Αυτό δημιουργεί αντίθεση μεταξύ αισθησιακών επιφανειών και ζωηρών γραμμών που διαμορφώνουν ένα φρέσκο και παράλληλα άνετο περιβάλλον.
Το οδηγοκεντρικό cockpit ενσωματώνει καινοτόμες λεπτομέρειες και διαισθητική, προσιτή υψηλή τεχνολογία. Όλα τα χειριστήρια, και μία οθόνη αφής 8″ με ανασχεδιασμένη και βελτιωμένη διεπαφή ανθρώπου / μηχανής HMI (Human Machine Interface) με πλατφόρμα πλοήγησης Multi-Media ’16 της Toyota και αναβαθμισμένες συνδεδεμένες υπηρεσίες είναι ελαφρώς προσανατολισμένα στον οδηγό.
Σε συνδυασμό με την ασύμμετρη σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας φέρνει όλα τα χειριστήρια σε θέση άμεσης πρόσβασης για τον οδηγό δίνοντας τη δυνατότητα στο συνοδηγό να έχει πρόσβαση στους σχετικούς μοχλοδιακόπτες.
Επειδή η οθόνη αφής ξεχωρίζει στο ταμπλό αντί να ενσωματώνεται σε αυτό, το πάνω τμήμα του ταμπλό έχει μεγαλύτερο βάθος, βελτιώνοντας περαιτέρω την ορατότητα του οδηγού.
Η μοναδική σχεδίαση των εμπρός καθισμάτων συνδυάζει ένα λεπτό, σπορ πάνω τμήμα με ένα κάτω τμήμα με μεγάλα μαξιλάρια άριστης στήριξης. Οι διαφορές αυτές τονίζονται με τη χρήση διαφορετικών τόνων, συνθέσεων και σχεδίων ταπετσαρίας.
Στοχεύοντας σε μία κορυφαία αντιληπτή ποιότητα, και γνωρίζοντας ότι οι πελάτες C-HR θα έχουν ανταγωνιστές και από premium μάρκες στην λίστα τους, το εσωτερικό της C-HR δείχνει ότι η Ευρωπαϊκής ομάδας SQ της Toyota ενεπλάκη στη διαδικασία σχεδίασης από τα πρώτα στάδια.
Συνεργαζόμενη στενά με τη βασική ομάδα σχεδίασης ώστε να διατηρηθεί η αρχική φιλοσοφία εσωτερικού, η ομάδα SQ επεδίωξε την ποιότητα των εξαρτημάτων και τη συνοχή σε υφή, σύνθεση, σχήμα, χρώμα και φωτισμό όλων των στοιχείων ακόμα και στις ραφές των καθισμάτων.
Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ σχεδίασης εσωτερικού και εξωτερικού, πολλοί διακόπτες υιοθετούν παρόμοιο σχήμα μιμούμενοι το μοτίβο διαμαντιού του εξωτερικού του αμαξώματος. Το ίδιο θέμα του διαμαντιού συναντάμε και στο σχέδιο της επένδυσης θυρών, στην επένδυση οροφής, στις γρίλιες των ηχείων JBL και στο σχήμα του tweeter, ακόμα και στις βελόνες των αναλογικών ενδείξεων των οργάνων.
Μία μελετημένη επιλογή φινιρισμάτων είναι απαραίτητη για την αρμονική, συνεπή, ενιαία εμφάνιση του εσωτερικού. Διατίθενται τρία βασικά φινιρίσματα – τύπου δέρματος για όλες τις επιφάνειες φόντου, μαλακό δέρμα Nappa για όλες τις επιφάνειες που αγγίζει ο πελάτης και σαγρέ για όλα τα λειτουργικά στοιχεία όπως τα χειριστήρια.
Διακοσμητικά στοιχεία επενδύονται με υψηλής ποιότητας piano black και satin silver, ενώ ο μπλε φωτισμός των οργάνων και των μοχλοδιακοπτών είναι μελετημένος ώστε να επιτυγχάνει χρωματική αρμονία, ακόμα και σε γειτονικές ανακλαστικές επιφάνειες διαφορετικών χρωμάτων.
Αυτή η εξαιρετική, νέα σχεδίαση εσωτερικού θα διατίθεται σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς: Dark Grey, Black/Blue και Black/Brown.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ τους ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ
Αντανακλώντας τις απαιτήσεις των υποψηφίων πελατών του, το Toyota C-HR μπορεί να εφοδιάζεται με μία μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών.
Σύμφωνα με τη δέσμευση της Toyota για εκδημοκρατισμό του προηγμένου εξοπλισμού ασφάλειας, το Toyota Safety Sense προσφέρεται στάνταρ στη γκάμα. Το σύστημα περιλαμβάνει σύστημα προ-σύγκρουσης – Pre-Collision System (με αναγνώριση πεζού – Pedestrian Recognition), Adaptive Cruise Control, Lane Departure Alert (προειδοποίηση απομάκρυνσης από τη λωρίδα κυκλοφορίας) με έλεγχο διεύθυνσης, αυτόματη μεγάλη σκάλα φώτων – Automatic High Beam και Road Sign Assist1.
1 Road Sign Assist δεν διατίθεται με τη βασική έκδοση

Οι πολύ απαιτητικοί πελάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν θερμαινόμενα καθίσματα, ένα ευφυές σύστημα εισόδου, φιμέ κρύσταλλα, ειδική ταπετσαρία με μερικώς δερμάτινα καθίσματα, το επαναστατικό σύστημα S-IPA της Toyota (Simple Intelligent Park Assist), ζάντες αλουμινίου 18” και δίχρωμη μεταλλική βαφή.

TOYOTA SAFETY SENSE
Το Toyota Safety Sense βοηθά να μειώνεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης και προσφέρει πρόσθετα οφέλη κάνοντας ευκολότερη τη ζωή του οδηγού και μειώνοντας την κόπωση.

Pre-Collision Safety system
Σε ταχύτητες από 10 km/h μέχρι την τελική ταχύτητα του οχήματος, αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τη εμπρός κάμερα και τον αισθητήρα ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος για την ανίχνευση οχημάτων και πεζών στο δρόμο. Εάν διαπιστωθεί κίνδυνος σύγκρουσης, αυτόματα ενημερώνεται ο οδηγός με μία ηχητική και οπτική προειδοποίηση στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, το Pre-Collision Brake Assist προ-φορτίζει επίσης το σύστημα φρένων διασφαλίζοντας πρόσθετη ισχύ πέδησης όταν ο οδηγός πατήσει φρένο. Εάν το σύστημα θεωρήσει ότι η πιθανότητα μιας εμπρόσθιας σύγκρουσης με όχημα ή πεζό είναι εξαιρετικά υψηλή, τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα συμβάλλοντας στην αποφυγή της σύγκρουσης ή στη μείωση των επιπτώσεων αυτής.
Η βελτίωση της τεχνολογίας Toyota επιτρέπει τώρα την αναγνώριση και αντίδραση στην παρουσία πεζών και οχημάτων και τη λειτουργία της σε μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων.

Adaptive Cruise Control με Λειτουργία Full Speed Range Following
Το Adaptive Cruise Control με Λειτουργία Full Speed Range Following του Toyota C-HR χρησιμοποιεί το ίδιο ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος όπως το σύστημα Pre-Collision Safety για να διατηρήσει μία ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνοντας το αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει εάν χρειαστεί και επιταχύνοντας ομαλά μέχρι να επιστρέψει στην προεπιλεγμένη ταχύτητα ταξιδιού όταν ο δρόμος μπροστά αδειάσει.

Lane Departure Alert
Το Lane Departure Alert χρησιμοποιεί κάμερα στο παρμπρίζ για να παρακολουθεί την πορεία του οχήματος ανάμεσα στις διαγραμμίσεις του δρόμου. Εάν κρίνει ότι το Toyota C-HR παρουσιάζει τάση απομάκρυνσης από τη λωρίδα του χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το φλας, το σύστημα εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα και ενεργοποιεί μία προειδοποίηση στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών. Εάν το όχημα εξακολουθεί να κινείται εκτός λωρίδας, τότε τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης για να βοηθήσει τον οδηγό να επαναφέρει το όχημα στην πορεία του.

Automatic High Beam
Το σύστημα Automatic High Beam χρησιμοποιεί την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο παρμπρίζ για το Lane Departure Alert. Αυτή αναγνωρίζει τα φώτα των αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων, και ενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα προβολέων στη μεσαία σκάλα ώστε να μην ενοχλούνται οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Η μεγάλη σκάλα φώτων επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση μόλις ο δρόμος μπροστά αδειάσει, μεγιστοποιώντας το πεδίο ορατότητας του οδηγού.

Road Sign Assist
Το Road Sign Assist χρησιμοποιεί την εμπρός κάμερα για την αναγνώριση προειδοποιήσεων και σημαντικών πινακίδων των αυτοκινητόδρομων / δρόμων ταχείας κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, αυτά επαναλαμβάνονται στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών, ενημερώνοντας τον οδηγό για όρια ταχύτητας, διακοπές λειτουργίας λωρίδων και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

Advanced safety and driver assistance systems
Το Toyota C-HR διατίθεται με πρόσθετα συστήματα υποστήριξης ασφαλούς οδήγησης, που παρέχουν στον οδηγό καλύτερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την περιοχή γύρω από το αυτοκίνητο. Μεταξύ αυτών είναι τα Blind Spot Monitor και Rear Cross Traffic Alert.

Το Blind Spot Monitor χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ στις πίσω γωνίες του οχήματος για την ανίχνευση κοντινών οχημάτων σε διπλανές λωρίδες, καθώς εισέρχονται στο τυφλό σημείο του οδηγού. Ο οδηγός ειδοποιείται για την παρουσία τους από προειδοποιητικές λυχνίες LED στον ανάλογο εξωτερικό καθρέπτη. Οι λυχνίες LED παραμένουν αναμμένες όσο το όχημα βρίσκεται στο τυφλό σημείο. Εάν ο οδηγός ενεργοποιήσει τα φλας, επιχειρώντας ελιγμό στη διαδρομή του οχήματος, τότε τα LED θα αρχίσουν να αναβοσβήνουν με μεγάλη συχνότητα επισημαίνοντας τον κίνδυνο.

Τα ίδια ραντάρ εξυπηρετούν τη λειτουργία του Rear Cross Traffic Alert, που παρακολουθεί τη διέλευση της κυκλοφορίας εκατέρωθεν του οχήματος τη στιγμή που φεύγει με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης και προειδοποιεί τον οδηγό εάν εντοπισθούν οχήματα.

Simple Intelligent Parking Assist system
Το Toyota C-HR προσφέρει το νέο σύστημα της Toyota Simple Intelligent Parking Assist (S-IPA), που χρησιμοποιεί μία ομάδα αισθητήρων για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων στάθμευσης και γύρω αντικειμένων. Βελτιώσεις στην τεχνολογία επιτρέπουν τη λειτουργία για χώρους στάθμευσης έως 22% μικρότερους από πριν.

Ο οδηγός σταματά το αυτοκίνητο δίπλα στο χώρο στάθμευσης και πιέζει ένα μπουτόν για την ενεργοποίηση του S-IPA, που καθοδηγεί το αυτοκίνητο στη σωστή θέση με όπισθεν. Το σύστημα αξιοποιεί τους αισθητήρες παρκαρίσματος στις γωνίες.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΗΧΟΥ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που δίνει ο υποψήφιος πελάτης του Toyota C-HR στην ποιότητα του συστήματος ψυχαγωγίας αυτοκινήτου, το όχημα μπορεί να εφοδιάζεται με ένα ειδικών προδιαγραφών premium ηχοσύστημα JBL με 8κάναλο στερεοφωνικό ενισχυτή 576 Watt και 9-ηχεία, ανάμεσά τους δύο νέα, πατενταρισμένα υψίσυχνα ηχεία (τουίτερ) με ακουστικούς οδηγούς της JBL (κόρνες). Προσφέρει την απόλυτη αναπαραγωγή ήχου στην κατηγορία C-crossover.
Επειδή διάφορα στοιχεία του εσωτερικού όπως παράθυρα, ηλιοροφή και ταπετσαρία καθώς και η άκαμπτη δομή του αμαξώματος γύρω από κάθε ηχείο μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ήχου, για το σύστημα συνεργάστηκε η JBL με τους μηχανικούς της Toyota από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας σχεδίασης.
Μία διεξοδική έρευνα μεταξύ των πελατών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση του συστήματος και είχε σαν αποτέλεσμα τον προσανατολισμό της διάταξης των ηχείων και τη χρήση τη χρήση ενός ενσωματωμένου στην κολόνα τουίτερ τύπου κόρνας (horn tweeter) –στοιχείο ταυτότητας του συστήματος JBL – για ζωηρό και καθαρό ήχο.
Εκτός από τα δύο horn tweeters 25 mm και τους ακουστικούς οδηγούς, το σύστημα περιλαμβάνει ευρυζωνικά ηχεία 80mm και δύο sub-woofers 17 cm μπροστά, και πίσω, δύο ευρυζωνικά ηχεία 15 cm και ένα sub-woofer 19 cm σε ξεχωριστή καμπίνα 10 L στο χώρο αποσκευών.
Το JBL premium ηχοσύστημα διατίθεται σε συνδυασμό με σύστημα πλοήγησης και περιλαμβάνει φορμάτ ψηφιακού ήχου χωρίς απώλειες ποιότητας.
Η συνεργασία Toyota και JBL ξεκίνησε το 1996 και συνεχίζεται με επιτυχία. Τα ηχοσυστήματα JBL χαίρουν υψηλής εκτίμησης από τους επαγγελματίες της μουσικής και χρησιμοποιούνται σε διάσημες αίθουσες και χώρους συναυλιών και στάδια σε όλο τον κόσμο (το 80% των live concerts, το 70% όλων των στούντιο ηχογράφησης και το 90% όλων των κινηματογραφικών αιθουσών που πληρούν τις προδιαγραφές THX).
Η ποιότητα είναι το κοινό πάθος και των δύο εταιριών, από το οποίο προέκυψε το νέο, ασυμβίβαστο premium ηχοσύστημα που σχεδιάστηκε ειδικά για το C-HR.

ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ
Το Toyota C-HR εφοδιάζεται με μία γκάμα κινητήρων σχεδιασμένων για να προσφέρουν την οδηγική άνεση και ‘ενεργή οδηγική συμπεριφορά’ που ζητάνε οι πελάτες. Αυτό εκφράζεται με τον πιο δυναμικό τρόπο από τη μοναδική στην κατηγορία πλήρως υβριδική έκδοση, τα εγγενή χαρακτηριστικά της οποίας εγγυώνται μία ομαλή, χωρίς κραδασμούς λειτουργία.

Με την τελευταία γενιά του υβριδικού συστήματος κίνησης, το Toyota C-HR παράγει εκπομπές CO2 μόλις 82 g/km – τιμή απαράμιλλη στην κατηγορία – με κατανάλωση μικτού κύκλου 3,6 l/100 km.

Αποδίδοντας 90 kW/122 DIN hp, το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης είναι όχι μόνο πιο αποδοτικό και ελαφρύ από το προηγούμενο, αλλά προσφέρει και πιο ζωηρές επιδόσεις. Λεπτομερείς τροποποιήσεις στη σχεδίαση του κινητήρα έχουν πετύχει μία θερμική απόδοση 40% – επίδοση ρεκόρ για βενζινοκινητήρα.
Άλλα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος έχουν συμβάλλει στη μείωση βάρους και διαστάσεων ενώ η αναδιάταξή τους έχει βοηθήσει στο χαμήλωμα του κέντρου βάρους.
Το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης υποστηρίζει το δυναμικό οδηγικό στυλ που ταιριάζει στη σχεδιαστική φιλοσοφία του Toyota C-HR.
Το Toyota C-HR διατίθεται επίσης με νέο κινητήρα 1.2 L turbo, που έκανε το ντεμπούτο του στο Auris. Αποδίδοντας 85 kW/116 DIN hp και ροπή 185 Nm αυτή η μονάδα παράγει εκπομπές CO2 από 125 g/km με κατανάλωση μικτού κύκλου από 5,5 l/100 km. Μπορεί να συνδυαστεί είτε με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με CVT – Continuously Variable Transmission (συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση). Οι εκδόσεις με CVT διατίθενται με εμπρόσθια ή μετάδοση κίνησης σε όλους τους τροχούς (all-wheel drive).

ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Toyota C-HR εφοδιάζεται με την νέα γενιά του αποκλειστικού υβριδικού συστήματος της Toyota. Η Toyota επιδιώκει σθεναρά να κάνει την επόμενη γενιά υβριδικών ακόμα πιο πρακτική και φιλική προς το χρήστη. Το σύστημα προσφέρει μία φυσική, άμεση αλλά ομαλή απόκριση σε οποιαδήποτε εντολή στο πεντάλ του γκαζιού. Ανανεωμένο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, προσφέρει το κατάλληλο επίπεδο επιδόσεων.

Η οικονομία καυσίμου έχει βελτιωθεί όπως φαίνεται στην κατανάλωση του κύκλου δοκιμών του Toyota C-HR που ξεκινά από 3,6 l/100km. Το νέο υβριδικό σύστημα έχει τη μορφή ενός πιο συμπαγούς πακέτου που είναι ελαφρύτερο και πιο οικονομικό, με βελτιωμένες τεχνολογίες μπαταρίας, ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα.

Η νέα υβριδική μπαταρία προσφέρει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Ενώ η συνολική ισχύς παρέμεινε ίδια, οι διαστάσεις μειώθηκαν κατά 10%. Επιπλέον, μπορεί να απορροφήσει τώρα 28% περισσότερη ενέργεια, το ίδιο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι φορτίζεται ταχύτερα από πριν. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι μικρότερων διαστάσεων με καλύτερη αναλογία ισχύος-βάρους.  Η θερμική απόδοση του βενζινοκινητήρα φτάνει πάνω από 40%, η καλύτερη σε όλο τον κόσμο για βενζινοκινητήρα.

Βελτιωμένος βενζινοκινητήρας
Το υβριδικό σύστημα του Toyota C-HR περιλαμβάνει ένα βενζινοκινητήρα 1.8 VVT-i κύκλου Atkinson. Συγκριτικά με την τρίτη γενιά Prius, η κινητήρια μονάδα έχει αναθεωρηθεί πλήρως, ώστε να προσφέρει καλύτερη οικονομία καυσίμου. Η ροή των αερίων, η καύση, η ψύξη και ο έλεγχος κρουστικής καύσης έχουν βελτιωθεί, ενώ η ανακυκλοφορία καυσαερίων αξιοποιείται πολύ πιο αποτελεσματικά.

Η Toyota έχει εξελίξει ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας που χρησιμοποιεί καυσαέρια για να επιταχύνει την προθέρμανση του ψυκτικού υγρού του κινητήρα. Αυτό μεταφράζεται σε οικονομία επειδή το υβριδικό σύστημα μπορεί να σβήνει τον κινητήρα νωρίτερα και συχνότερα όταν δεν παρέχει ισχύ στο όχημα. Ο κινητήρας ωφελείται επίσης καθώς φτάνει ταχύτερα στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας χάρη σε ένα νέο σύστημα ψύξης διπλού κυκλώματος που μπορεί να μειώνει την ποσότητα του ψυκτικού υγρού που ρέει μέσα στο κινητήρα, όταν χρειάζεται. Αυτό βελτιώνει την απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, κυρίως με τη μείωση των τριβών. Μεταξύ αυτών είναι η χρήση ρουλεμάν μπιελών λεπτής διατομής με επικάλυψη ρητίνης και μία καδένα εκκεντροφόρων χαμηλής τριβής. Η τριβή που δημιουργείται από τις ποδιές των εμβόλων, τα περιστρεφόμενα εξαρτήματα και την αντλία λαδιού έχει μειωθεί και μία νέα ηλεκτρική αντλία νερού έχει βοηθήσει στη μείωση των απωλειών.

Κωνικά ελατήρια μειώνουν το φορτίο του μηχανισμού των βαλβίδων. Ολόκληρο το σύστημα του κινητήρα πέρασε από CAE ανάλυση ώστε να επιτευχθεί βέλτιστη ακαμψία και να μειωθούν οι θόρυβοι και οι κραδασμοί.

Μετά από έναν εξονυχιστικό έλεγχο των συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής, ο κινητήρας ωφελείται από μία βελτιωμένη αναπνοή, καλύτερο φιλτράρισμα αέρα, μεγαλύτερη χωροταξική απόδοση, αξιοπιστία και αθόρυβη λειτουργία. Το φίλτρο αέρα είναι μικρότερο και χαμηλότερο σε ύψος, κάτι που βοήθησε τους σχεδιαστές να κατεβάσουν τη γραμμή του καπό. Το νέο σύστημα εισαγωγής έχει ένα αντηχείο που δημιουργεί λιγότερο θόρυβο σε αντιληπτές συχνότητες, ενώ ο αυλός εισαγωγής κατασκευάζεται από ένα πορώδες υλικό το οποίο καταστέλλει την αντήχηση.

Έχει προστεθεί ένας αυλός εισαγωγής φρέσκου αέρα προκειμένου να διατηρείται άφθονη ποσότητα αέρα σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Επίσης προστέθηκε μία έξυπνη δομή διαχωρισμού αέρα/υγρού ώστε να μην αναμιγνύεται το νερό και το χιόνι με τον αέρα εισαγωγής. Εάν ο αυλός φρέσκου αέρα γεμίσει με νερό ή χιόνι, ένας δευτερεύων αεραγωγός εκτελεί χρέη εισαγωγής αέρα.

Ένα λεπτότερο σιλανσιέ διασφαλίζει βέλτιστες επιδόσεις και μείωση θορύβων, βελτιώνοντας παράλληλα την αεροδυναμική του κάτω τμήματος του αμαξώματος και αποφεύγοντας την όποια διείσδυση στο χώρο αποσκευών.

Το μπλοκ του κινητήρα έχει διάτρητους αυλούς σχήματος V  που μειώνουν τις απώλειες στην πίεση των υδροχιτωνίων. Υπάρχουν επίσης νέοι αποστάτες στα υδροχιτώνια που βοηθούν στον έλεγχο των θερμοκρασιών στα τοιχώματα των κυλίνδρων και στο θάλαμο καύσης, μειώνοντας την τριβή και αποτρέποντας την κρουστική καύση, που μεταφράζεται σε βέλτιστο χρονισμό της ανάφλεξης.

Η ψύξη του κινητήρα έχει βελτιωθεί με μία νέα δομή και έδραση της μονάδας ψύξης. Στη νέα σχεδίαση η γραμμή του καπό είναι πιο χαμηλά, κάτι που κατεβάζει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου. Ένα νέο κλείστρο αεραγωγού πίσω από το ψυγείο κλείνει αυτόματα όταν δεν χρειάζεται πλήρης ροή αέρα, βελτιώνοντας τις αεροδυναμικές επιδόσεις και εξοικονομώντας καύσιμο.

Ενώ η ψύξη του κινητήρα συμβάλλει στη βελτίωση της κρουστικής καύσης, μπορεί επίσης να επιφέρει και μία αύξηση των απωλειών θερμότητας. Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, οι μηχανικοί της Toyota δημιούργησαν ένα νέο αποστάτη υδροχιτωνίων προκειμένου να ελέγξουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του κυλίνδρου. Αυτό διατηρεί το λάδι του κινητήρα θερμότερο με χαμηλότερο ιξώδες που μειώνει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Σαν αποτέλεσμα, μειώνεται η τριβή και αυξάνεται η παραγωγή ροπής. Υπό υψηλά θερμικά φορτία, μειώνονται οι θερμοκρασίες στο θάλαμο καύσης.

Η μέγιστη ισχύς 98 DIN hp/72kW του κινητήρα αποδίδεται στις 5.200rpm, και η μέγιστη ροπή των 142Nm στις 3.600rpm.

Η καλύτερη θερμική απόδοση παγκοσμίως
Η θερμική απόδοση είναι μία μέτρηση που δείχνει πόσο καλά ένας κινητήρας μετατρέπει τη διαθέσιμη ενέργεια που υπάρχει στο καύσιμο σε χρήσιμη ενέργεια για την κίνηση του οχήματος.

Λόγω του συστήματος ανακυκλοφορίας καυσαερίων μεγάλου όγκου, της βελτιωμένης απόδοσης καύσης και των καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης της θερμότητας και μείωσης των τριβών, ο κινητήρας του νέου Prius προσφέρει έως και 40% θερμική απόδοση, η υψηλότερη στον κόσμο για βενζινοκινητήρα μαζικής παραγωγής. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 37% του κινητήρα 1.5-L του πρώτου Prius και το 38,5% του κινητήρα 1.8 L του Prius τρίτης γενιάς.

Βελτιωμένη ανακυκλοφορία καυσαερίων
Το σύστημα ανακυκλοφορίας καυσαερίων έχει ψυγείο EGR που μειώνει τη θερμοκρασία των ανακυκλοφορούντων καυσαερίων, χαμηλώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του μίγματος εισαγωγής και καταστέλλοντας τη θερμική καύση του κινητήρα. Αυτό επιτρέπει πλήρως βελτιστοποιημένο χρονισμό ανάφλεξης, που συμβάλλει στην καλύτερη θερμική απόδοση.

Σύστημα μετάδοσης πολλαπλών αξόνων – πρωτιά για υβριδικό μοντέλο
Το υβριδικό σύστημα νέας γενιάς έχει ανασχεδιασμένο σύστημα μετάδοσης που προσφέρει βελτιωμένη απόδοση, χωροταξία και μειωμένο βάρος. Ένα σύστημα με δύο ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες στους δύο άξονες προσφέρει μείωση του μήκους κατά 47mm σε σχέση με το προηγούμενο υβριδικό σύστημα κίνησης.

Το σύστημα μετάδοσης φιλοξενεί τέσσερα εξαρτήματα: δύο ηλεκτροκινητήρες – γεννήτριες (MG1 και MG2), ένα σύστημα πλανητικό γραναζιών και ένα μειωτήρα στροφών στην τελική μετάδοση. Ο MG1 χρησιμεύει πρωτίστως σαν γεννήτρια, μετατρέποντας την όποια περίσσεια ποσότητα ισχύος από το βενζινοκινητήρα σε ηλεκτρισμό που μπορεί να αποθηκεύεται στη μπαταρία HV. Επίσης χρησιμεύει σαν μίζα του κινητήρα. Ο MG2 είναι το μοτέρ ηλεκτροκίνησης, που λειτουργεί και σαν γεννήτρια όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται στο πρόγραμμα αναγεννητικής πέδησης. Κινεί το όχημα κατά την εκκίνηση, σε χαμηλές ταχύτητες και στο EV mode και είναι το μόνο σύστημα κίνησης που χρησιμοποιείται για οπισθοπορεία (όπισθεν).

Αναβαθμισμένο λογισμικό υβριδικού συστήματος
Ενημερώσεις στο λογισμικό του υβριδικού συστήματος επιτρέπουν στο Toyota C-HR να χρησιμοποιεί περισσότερο ηλεκτροκίνηση, για καλύτερη επιτάχυνση με χαμηλές στροφές κινητήρα. Επίσης έχει επιτρέψει την αύξηση του εύρους στροφών του ηλεκτροκινητήρα (άρα και το εύρος αποκλειστικής ηλεκτροκίνησης) μέχρι 60% συγκριτικά με την τρίτη γενιά Prius. Αυτό σημαίνει μικρότερη εξάρτηση από τον βενζινοκινητήρα στις υψηλότερες ταχύτητες, που βελτιώνει την οικονομία καυσίμου.

Μικρότεροι, καλύτεροι ηλεκτροκινητήρες
Οι δύο ηλεκτροκινητήρες – γεννήτριες είναι νέοι και μικρότεροι από πριν ώστε να εναρμονίζονται με τη νέα σχεδίαση πολλαπλών αξόνων του συστήματος μετάδοσης, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στην οικονομία καυσίμου. Οι υψηλότερες στροφές και η υδρόψυξη αντί της ψύξης με αέρα βελτιώνουν την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα (MG2), που αποδίδει ισχύ 53kW και ροπή 163Nm.

Πλήρως ανασχεδιασμένη μονάδα ελέγχου ισχύος
Η μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) έχει ανασχεδιαστεί πλήρως με αποτέλεσμα μείωση μεγέθους 33%, βάρους 6% και ηλεκτρικών απωλειών 20%.

Η PCU είναι η ηλεκτρική ‘καρδιά’ πολλαπλών λειτουργιών του οχήματος, που φιλοξενεί έναν μετατροπέα τάσης (inverter), ένα μετατροπέα DC/DC για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος, και τον ηλεκτρονικό έλεγχο για τους ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες.

Στη θέση του εναλλάκτη με ιμάντα κίνησης, το Toyota C-HR χρησιμοποιεί έναν μετατροπέα DC/DC για την επαναφόρτιση της βοηθητικής μπαταρίας 12 volt μέσω της μπαταρίας HV.

Μπαταρία υδριδίου νικελίου-μετάλλου (HV)
Η μπαταρία υδριδίου νικελίου-μετάλλου (NiMH) είναι πιο συμπαγής και τοποθετείται κάτω από τα πίσω καθίσματα χωρίς να διεισδύει στο χώρο αποσκευών. Αυτό έχει αυξήσει την απόδοση ψύξης και τις δυνατότητες αναγεννητικής πέδησης.

1.2T ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ : ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ο κινητήρας 1.2T χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες που επιτρέπουν στον κινητήρα να αλλάζει από τον κύκλο Otto στον κύκλο Atkinson σε χαμηλά φορτία, με κάθετους αυλούς εισαγωγής υψηλού στροβιλισμού, μία πολλαπλή εξαγωγής ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή και προηγμένη διαχείριση θερμότητας.

Για το σκοπό αυτό, ο 1.2T προσθέτει ένα σύστημα άμεσου ψεκασμού καθώς και υγρόψυκτο υπερσυμπιεστή και εναλλάκτη θερμότητας. Επιπλέον, το σύστημα VVT-i (Variable Valve Timing – intelligent) γνωστό από τον 1.0, αναβαθμίζεται σε VVT-iW (Variable Valve Timing – intelligent Wide), γνωστό από τον κινητήρα του Aygo και Yaris 1.0, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονισμό βαλβίδων.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών έχει σαν αποτέλεσμα εξαιρετικές επιδόσεις και απόδοση. Από κυβισμό 1197cc, ο κινητήρας αποδίδει 116 DIN hp (85kW) και συνεχή ροπή 185Nm μεταξύ 1500 και 4000 rpm. Αυτός επιταχύνει το Toyota C-HR από 0 στα 100 km/h σε 10,9 δευτερόλεπτα μέχρι την τελική ταχύτητα των 190 km/h. Όλα αυτά επιτυγχάνονται σε συνδυασμό με άριστες τιμές κατανάλωσης και εκπομπών CO2 – 5,5l/100 km στο μικτό κύκλο και 125g CO2/km.

Προηγμένη διαχείριση θερμότητας
Το μυστικό για την επίτευξη άριστης κατανάλωσης χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις είναι η υψηλότερη συμπίεση. Όμως γενικά, όσο η συμπίεση αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης καύσης – κοινώς η κρουστική καύση (πειράκια).
Ο υψηλός λόγος συμπίεσης 10:1 του 1.2T οφείλεται σε μία σειρά βασικών τεχνολογιών που βελτιώνουν τον έλεγχο στη διαδικασία καύσης. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρουστικής καύσης.
Πρώτα απ’ όλα, οι αυλοί εισαγωγής έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν πιο έντονη ροή και κάθετο στροβιλισμό, ενώ το σχήμα του εμβόλου έχει βελτιστοποιηθεί για αποδοτικότερο στροβιλισμό μέσα στον κύλινδρο. Σαν αποτέλεσμα, το καύσιμο και ο αέρας εισαγωγής αναμιγνύονται ταχύτερα και σχηματίζεται πιο ομοιογενές μίγμα. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερη ταχύτητα καύσης – που βοηθά στην αποφυγή της κρουστικής καύσης.
Η προηγμένη διαχείριση θερμότητας είναι από μόνη της ένας θαυμάσιος τρόπος βελτίωσης της οικονομίας και παράλληλα ένας ακόμα τρόπος μείωσης του κινδύνου κρουστικής καύσης. Ο κινητήρας σχεδιάστηκε έτσι ώστε η θερμοκρασία κάθε μεμονωμένου εξαρτήματος να μπορεί να βελτιστοποιηθεί. Για παράδειγμα, το κάτω μέρος των εμβόλων ψύχεται από μπεκ λαδιού και η ψύξη της κυλινδροκεφαλής διαχωρίζεται από αυτή του μπλοκ του κινητήρα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης, ενώ το ίδιο το μπλοκ παραμένει αρκετά ζεστό για μείωση της τριβής.
Ο άμεσος ψεκασμός συμβάλλει επίσης, καθώς βοηθά στη διάχυση της θερμότητας μέσα στο θάλαμο καύσης. Και ο αέρας υπερπλήρωσης περνά μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας (intercooler), που χρησιμοποιεί ένα ανεξάρτητο κύκλωμα ψύξης χαμηλής θερμοκρασίας.

Ροπή στις χαμηλές στροφές και ταχεία απόκριση
Ένας νέος υπερσυμπιεστής χαμηλής αδράνειας, ένα σύστημα βαλβίδων VVT-iW και το σύστημα άμεσου ψεκασμού D-4T συνεργάζονται για τη απόδοση άριστης ροπής από τις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Μαζί με το βελτιστοποιημένου όγκου σύστημα εισαγωγής, διασφαλίζει άμεση απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού.
Το σύστημα ψεκασμού έχει εξελιχθεί για τον κινητήρα 1.2T. Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του είναι ιδανικό για χρήση σε ένα κινητήρα χαμηλού κυβισμού. Αυτό επιτρέπει πολλαπλούς ψεκασμούς ανά κύκλο, ενώ το βελτιστοποιημένο πλάτος και το μειωμένο μήκος του σπρέι καυσίμου εγγυώνται ποιότητα καύσης ανεξαρτήτως συνθηκών και φορτίου κινητήρα.

Από τον Otto στον Atkinson
Το σύστημα VVT-i (Variable Valve Timing – intelligent) τόσο στην εισαγωγή όσο και εξαγωγή πετυχαίνει μεγιστοποίηση της ροπής σε όλες τις στροφές του κινητήρα. Επιπλέον, το νέο VVT-iW (Variable Valve Timing – intelligent Wide) επιτρέπει την καθυστέρηση στο κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής, που σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει και στον κύκλο Otto και στον κύκλο Atkinson. Ο τελευταίος χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά χαμηλά φορτία, όταν οι βαλβίδες εισαγωγής παραμένουν ανοιχτές για κλάσματα δευτερολέπτου, μετά τη φάση της συμπίεσης, με αποτέλεσμα μέρος του μείγματος καύσης να επιστρέφει στην εισαγωγή. Κατά συνέπεια μειώνεται η πραγματική συμπίεση αλλά και οι απώλειες άντλησης, αφού η πίεση του εμβόλου είναι χαμηλότερη και η πεταλούδα γκαζιού μπορεί να ανοίξει περισσότερο.

Κορυφαία τεχνική ‘μύτη/τακούνι’: Intelligent Manual Transmission
Για πρώτη φορά στη γκάμα της Toyota ένα νέο σύστημα με την ονομασία “Intelligent Manual Transmission” τοποθετείται στο C-HR 1.2T. Σύμφωνα με την τεχνική ‘μύτη/τακούνι, το σύστημα αυξάνει αυτόματα τις στροφές του κινητήρα στο κατέβασμα διασφαλίζοντας μία ομαλή αλλαγή σχέσεων. Το σύστημα λειτουργεί και στο ανέβασμα με σκοπό τη βελτίωση της άνεσης για τον οδηγό και τους επιβάτες μειώνοντας το σκορτσάρισμα του συμπλέκτη. Επιπλέον διασφαλίζεται μία ομαλή εκκίνηση και ο κίνδυνος να σβήσει ο κινητήρας είναι σχεδόν μηδενικός – ιδιαίτερα καλά νέα για όλους τους αρχάριους οδηγούς.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑ Crossover
Ο σχεδιασμός και η εξέλιξη του πλαισίου του Toyota C-HR συγκέντρωσε όλη την προσοχή του Αρχιμηχανικού Hiroyuki Koba, όντας και ο ίδιος ενθουσιώδης οδηγός. Από την αρχή του project, έκανε χιλιάδες χιλιόμετρα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους για να καταλάβει όχι μόνο τις απαιτήσεις του οδικού δικτύου αλλά και τον τρόπο που οδηγούν οι Ευρωπαίοι.

«Έχω παρατηρήσει ότι οι Ευρωπαίοι υιοθετούν πολύ πιο ομαλό οδηγικό στυλ προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες κυκλοφορίας» σχολιάζει ο Hiroyuki Koba. «Αποφεύγουν εμπόδια, προσαρμόζοντας απλά την πορεία και την ταχύτητά τους και προσπαθούν να διατηρήσουν την ταχύτητά τους για πιο αποδοτική μετακίνηση ενώ σε άλλα μέρη του κόσμο θα επέλεγαν να σταματήσουν.  Αυτό μας ώθησε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή ομάδα μας πάνω στην οδηγική ακρίβεια σε όλους τους τομείς του οχήματος. Θέλαμε να πετύχουμε επιδόσεις εφάμιλλες με ενός καλού hatchback κατηγορίας C.»

Με χαμηλό κέντρο βάρους και πίσω ανάρτηση με διπλό ψαλίδι, η νέα πλατφόρμα TNGA αποτέλεσε το ιδανικό σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό όλων των χαρακτηριστικών του πλαισίου, ώστε να έχουν άμεση και  φυσική απόκριση στις ενέργειες του οδηγού.  Ο Αρχιμηχανικός Hiroyuki Koba έχει εμπλακεί σε κάθε δυναμική αξιολόγηση και απόφαση θέλοντας να διασφαλίσει την απόλυτη υλοποίηση του οράματός του“Response, Linearity & Consistency” (Απόκριση, Γραμμικότητα και Συνέπεια).

Ειδικότερα, το σύστημα διεύθυνσης προσφέρει την τέλεια γραμμική αίσθηση, το οποίο μαζί με τη  βελτιστοποίηση των κλίσεων του αμαξώματος, χαρίζει στο Toyota C-HR οδηγική ακρίβεια αξιοσημείωτη για crossover. Ο περιορισμός κλίσεων του αμαξώματος, κάτι που γενικά επηρεάζει τα ψηλά αυτοκίνητα, έχει άμεση επίδραση και στην άνεση. Ακόμα και σε Ευρωπαϊκούς  συχνά κακοσυντηρημένους δρόμους, το αυτοκίνητο διατηρεί την αυτοκυριαρχία και ακρίβειά του, κάτι που αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τη χαρά της οδήγησης.

Απόκριση, Γραμμικότητα και Συνέπεια
Σε όλη τη φάση εξέλιξης, ο Αρχιμηχανικός Hiroyuki Koba παρέμεινε πιστός στο όραμά του ‘Response, Linearity and Consistency’. Το ‘Response’ (Απόκριση) αναφέρεται στο ότι το αυτοκίνητο πρέπει να αντιδρά άμεσα σε οποιαδήποτε εντολή του οδηγού. ‘Linearity’ (Γραμμικότητα) σημαίνει ότι η απόκριση του οχήματος πρέπει να αυξάνεται γραμμικά και με ακρίβεια, σύμφωνα με τις εντολές του οδηγού. Και το ‘Consistency’ (Συνέπεια) αναφέρεται στο πώς αντιδρά το αυτοκίνητο  πάντα με προβλέψιμο τρόπο, ανεξάρτητα από την ταχύτητα ή τις συνθήκες. Ο Koba πιστεύει ότι διασφαλίζοντας αυτά τα τρία στοιχεία, το αυτοκίνητο μπορεί να εμπνέει αληθινή αυτοπεποίθηση, κάνοντας την κάθε διαδρομή πιο απολαυστική.

Η νέα και στιβαρή πλατφόρμα GA-C όπου βασίζεται το Toyota C-HR, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Για σίγουρη ακρίβεια, μία ανάρτηση MacPherson Strut σχεδιάστηκε ειδικά για το Toyota C-HR. Περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο ρουλεμάν γονάτου που μειώνει δραστικά την τριβή του συστήματος διεύθυνσης, επιτρέποντας ομαλή και ακριβή κατευθυντικότητα. Για να διασφαλίζονται οι μειωμένες κλίσεις αμαξώματος επιπέδου hatchback, η αντιστρεπτική δοκός μεγάλης διαμέτρου συνδέεται άμεσα με το γόνατο μέσω ενός συνδέσμου.

Πίσω μία ανάρτηση με διπλά ψαλίδια συμβάλλει σε μία ζωηρή οδηγική εμπειρία. Δανείζεται το μεγαλύτερο μέρος των εξαρτημάτων από την τελευταία γενιά Prius, του πρώτου αυτοκινήτου που δομήθηκε πάνω στην πλατφόρμα GA-C. Ωστόσο, για το Toyota C-HR, έχει τροποποιηθεί ώστε να πληροί τις απαιτήσεις του Koba ως προς τον έλεγχο, την ευστάθεια και την οδηγική άνεση. Χάρη στη χρήση ενός ειδικού υποπλαισίου, η γεωμετρία της ανάρτησης μπόρεσε να βελτιστοποιηθεί – στοιχείο κρίσιμης σημασίας για να χαρίσει σε αυτό το  C Crossover τη συμπεριφορά μοντέλου hatchback παρά το μεγαλύτερο ύψος του. Λόγω διαφορετικού χαρακτήρα σε σχέση με το Prius, το C-HR χρησιμοποιεί έναν σφαιρικό σύνδεσμο έδρασης στον κάτω βραχίονα, που παρέχει υψηλό επίπεδο στρεπτικής ακαμψίας, ενώ επιτρέπει την παθητική τετραδιεύθυνση μέσω των πλευρικών δυνάμεων που δρουν στους πίσω τροχούς. Το αμορτισέρ έχει κλίση προς τα εμπρός, μειώνοντας το φερόμενο φορτίο και βελτιώνοντας το χώρο αποσκευών.

Σύστημα All Wheel Drive (AWD)
Το Toyota C-HR 1.2T με κιβώτιο CVT μπορεί να εφοδιάζεται με Dynamic Torque Control AWD System. Η κατανομή ισχύος εμπρός/πίσω ελέγχεται με ακρίβεια μέσω ενός ηλεκτρο-μαγνητικού συμπλέκτη. Ανάλογα με τις συνθήκες η κατανομή ισχύος εμπρός/πίσω μπορεί να μεταβάλλεται από 100-0% έως 50-50%. Το σύστημα περιλαμβάνει Cornering Control, με χαρτογράφηση που επιτρέπει στον οδηγό να διαγράφει την επιθυμητή τροχιά μέσω ελέγχου της ελκτικής ισχύος ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Με το Pre-torque Control, η κατανομή εμπρός-πίσω ρυθμίζεται στο 90-10% από τη στιγμή που ο οδηγός χειρίζεται το τιμόνι. Αυτό διασφαλίζει καλή απόκριση σε αλλαγές στη γωνία διεύθυνσης στις στροφές. Χάρη στον έλεγχο ανάδρασης Ρυθμού Περιστροφής Αμαξώματος – Yaw-rate feedback control, η υποστροφή και η υπερστροφή διορθώνονται μέσω της βέλτιστης προσαρμογής της κατανομής ισχύος εμπρός/πίσω κάθε 6 χιλιοστά το δευτερολέπτου.

TOYOTA NEW GLOBAL ARCHITECTURE

Το Toyota C-HR αποκομίζει τα οφέλη της νέας πλατφόρμας Toyota New Global Architecture (TNGA).

Το Toyota C-HR ακολουθεί τη νέα, τέταρτη γενιά Prius ως το δεύτερο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα GA-C, στρατηγικά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις ενός κομψού και δυναμικού crossover κατηγορίας C. Η εξελιγμένη TNGA διασφαλίζει ότι οι νέες πλατφόρμες δεν είναι μόνο άψογα τυποποιημένες, αλλά διαθέτουν και μία έμφυτη ευελιξία που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται εύκολα και να υποστηρίξουν πολλαπλούς τύπους οχημάτων, από hatchbacks μέχρι SUV.
Το γεγονός ότι το C-HR χρησιμοποιεί μία πλατφόρμα βασισμένη στην TNGA έχει αποδειχθεί ζωτικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου του Αρχιμηχανικού Hiroyuki Koba: να μην υπομονευτούν η σχεδίαση ή οι επιδόσεις, συμβάλλοντας στον απολαυστικό οδηγικό χαρακτήρα του crossover, στο εξατομικευμένο στυλ και στα βασικά χαρακτηριστικά ασφάλειας που προσφέρει.

Χαμηλό κέντρο βάρους
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, η βασική σχεδίαση της πλατφόρμας GA-C επιτρέπει την επίτευξη ενός χαμηλού κέντρου βάρους – στην περίπτωση του C-HR, το χαμηλότερο στην κατηγορία. Αυτό μεταφράζεται σε μία πολύ πιο απολαυστική και ισορροπημένη συμπεριφορά με σημαντικά μειωμένες κλίσεις αμαξώματος.
Η δυνατότητα χαμηλής θέσης οδήγησης ήταν ένα ακόμα άμεσο πλεονέκτημα της TNGA, αλλά με το C-HR οι σχεδιαστές σήκωσαν ελαφρώς το Hip Point του οδηγού συγκριτικά με του νέου Prius, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών crossover.
Η προσαρμοστικότητα της πλατφόρμας GA-C φαίνεται και στο μικρότερο μεταξόνιο του C-HR συγκριτικά με του Prius (2.640 έναντι του 2.700mm) και τα φαρδύτερα εμπρός και πίσω μετατρόχια (+20mm εμπρός, +10mm πίσω). Αυτές οι αλλαγές αντανακλούν τις διαφορετικές απαιτήσεις διάταξης χώρων και συμπεριφοράς του crossover.

Μελετημένο διαμέρισμα κινητήρα
Η TNGA επιτρέπει την αναθεώρηση του χώρου του κινητήρα, με επανατοποθέτηση των εξαρτημάτων χαμηλότερα για την υποστήριξη το χαμηλότερου κέντρου βάρους. Στο C-HR επέτρεψε την ελαφρώς προς τα πίσω κλίση του κινητήρα, βοηθώντας τους σχεδιαστές να διασφαλίσουν χαμηλότερη γραμμή του καπό συμβάλλοντας επίσης στο χαμηλότερο κέντρο βάρους.
Αν και το νέο Prius χρησιμοποιεί αποκλειστικά ένα πλήρως υβριδικό σύστημα, το C-HR εφοδιάζεται με βενζινοκινητήρα και με πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης, ενώ υπάρχει και η επιλογή εμπρόσθιας κίνησης ή AWD. Η πλατφόρμα GA-C μπορεί να υποστηρίξει το καθένα από αυτά τα συστήματα κίνησης χωρίς να υπονομεύεται η διάταξη χώρων, στυλ του οχήματος ή η ισορροπία του πλαισίου.

Υψηλή ακαμψία για απολαυστική δυναμική συμπεριφορά και άνεση
Η πλατφόρμα GA-C συνδυάζεται με την υψηλή ακαμψία του αμαξώματος του C-HR ώστε να προσφέρει άριστη απόκριση που είναι συνεπής και γραμμική σύμφωνα με τις εντολές του οδηγού. Η έμφυτη ποιότητα του πλαισίου καταργεί την ανάγκη για σφιχτές αναρτήσεις, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται το επιθυμητό επίπεδο επιδόσεων χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση.

Σχεδιαστική ελευθερία με μειωμένο ύψος οχήματος
Εκτός από τη χαμηλότερη γραμμή του καπό που επιτεύχθηκε με την επανατοποθέτηση του κινητήρα, η πλατφόρμα GA-C προσφέρει επίσης μικρότερο συνολικό ύψος. Αυτό είχε ιδιαίτερη αξία για την ομάδα σχεδίασης του  C-HR για να δημιουργήσει το εντυπωσιακό, τύπου coupe πάνω τμήμα του αμαξώματος, κάτι που κάνει το Toyota να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα crossover της κατηγορίας C. Ταυτόχρονα, η χαμηλή γραμμή οροφής δεν υπονομεύει την ευρυχωρία στην περιοχή της κεφαλής των εμπρός ή πίσω επιβατών, χάρη στις χαμηλότερες θέσεις των καθισμάτων που είναι αποτέλεσμα χρήσης της νέας πλατφόρμας.

Κορυφαία ασφάλεια
Τα ανώτερα χαρακτηριστικά ασφάλειας είναι έμφυτα στην TNGA, με την προτεραιότητα να δίνεται στη διασφάλιση των υψηλότερων προτύπων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Οι νέες πλατφόρμες και σχεδιαστικές φόρμες μοντέλων Toyota ευθυγραμμίζονται με τα αυστηρά πρότυπα που ορίζουν τα παγκοσμίως κορυφαία ανεξάρτητα προγράμματα crash tests, και υποστηρίζονται από τις προηγμένες επιδόσεις των λειτουργιών και συστημάτων του Toyota Safety Sense του C-HR.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα marketing της εταιρείας Δικράν Ουζουνιάν & Σια Λτδ., επίσημους αντιπροσώπους της Toyota στην Κύπρο.

Κατέβασε το Protathlima App σε iOS & Android και πάρε τον αθλητικό κόσμο στο χέρι σου.

Ακολουθήστε το Protathlima.com στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

BEST OF NETWORK

Advertisement
Advertisement
ΟΜΑΔΑΑΝΙΗΒ
A' ΟΜΙΛΟΣ
apoel ΑΠΟΕΛ 301965631
aris ΑΡΗΣ301938603
apoel ΑΕΚ 301884622
omonoia ΟΜΟΝΟΙΑ 301776584
pafos ΠΑΦΟΣ 301758565
anorthosis ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3014610486
Β' ΟΜΙΛΟΣ7
apollon ΑΠΟΛΛΩΝ 31111010438
salamina ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ31108133811
ael ΑΕΛ
3111614399
ethnikos ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ31109123910
karmiotisa ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ3177172812
aez AEZ 31211181716
othelos ΟΘΕΛΛΟΣ3148192015
doksa ΔΟΞΑ 3164212213
Advertisement