Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΡΠΕΤΤΑ
Η ανατροπή του αιώνα που πέτυχε η Μπαρτσελόνα (έχασε 4-0 το πρώτο ματς και προκρίθηκε με το 6-1 στον επαναληπτικό) επί της Παρί ήταν ασφαλώς το γεγονός που ξεχώρισε από την φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.Η πρόκριση της Λέστερ στους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς στο (φετινό) Τσάμπιονς Λιγκ.
Μέσα όμως και από την φετινή διοργάνωση, αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια μια πραγματικότητα που συζητείται ευρέως τα τελευταία χρόνια. Η αποτυχία των αγγλικών ομάδων (της περίφημης και γκλαμουράτης Πρέμιελ Λιγκ) να ανταποκριθούν στο πιο ψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Από το 2012 όταν και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ για τελευταία φορά αγγλική ομάδα (βλέπε Τσέλσι), η πτώση των αγγλικών ομάδων είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί βάσει αποτελεσμάτων.
Το 2013 δεν υπήρχε καμία αγγλική ομάδα στους «8». Το 2014 έφτασε μόνο η Τσέλσι μέχρι τα προημιτελικά. Το 2015 επίσης δεν υπήρχε κανένας Άγγλος εκπρόσωπος στους «8» και το 2016 τα κατάφερε μόνο η Μαν. Σίτι.
Φέτος είναι μόνο η σταχτοπούτα Λέστερ και με τα μεγαθήρια που συνεχίζουν στη διοργάνωσή, η πρόκριση στα προημιτελικά μάλλον ήταν το ταβάνι των «αλεπούδων».
Θυμίζουμε ότι η Τότεναμ αποκλείστηκε από την φάση των ομίλων και οι Άρσεναλ, Μαν. Σίτι στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Και σε αντίθεση με τους Άγγλους οι Ισπανοί συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πιο ψηλό επίπεδο. Ρεάλ, Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα είναι και οι τρεις στα προημιτελικά για τέταρτη σερί χρονιά! Οι Ισπανοί πάντως έχουν τρεις εκπροσώπους στους «8» για πέμπτη σερί χρονιά, καθώς την σεζόν 2012-13 μαζί με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα ήταν στα προημιτελικά η Μάλαγα.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι αγγλικές ομάδες αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προσδοκίες που απορρέουν από τα τεράστια μπάτζετ, τους παίκτες-αστέρες και τους κορυφαίους προπονητές;
Για το επίμαχο θέμα υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να είναι το πιο συναρπαστικό και εμπορικό πρωτάθλημα όμως συνάμα είναι και υπερεκτιμημένο. Με την έννοια ότι ξοδεύεται πακτωλός χρημάτων για ποδοσφαιριστές που στην πραγματικότητα δεν το αξίζουν.
Υπάρχουν πάντως και οι απόψεις των πρωταγωνιστών (ποδοσφαιριστών) που πάντοτε έχουν την δική τους σημασία. Πρόσφατα ο Ουαλός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Γκάρεθ Μπέιλ έδωσε τη δική του ερμηνεία στο γιατί οι ομάδες της Πρέμιερ παρουσιάζονται κατώτερες του αναμενομένου στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.
«Πιστεύω πως ξέρω που οφείλεται αυτό (ενν. η αποτυχία των αγγλικών ομάδων), όμως δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε στην «Daily Mail».
«Είναι το πρωτάθλημα, από τη φύση του. Σε κάθε παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να είσαι στο 100% για 90 λεπτά, αλλιώς θα χάσεις», σημείωσε.
«Στην Ισπανία, μπορείς να είσαι μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο απέναντι στις ομάδες που είναι χαμηλά στη βαθμολογία και μετά να σηκώσεις το πόδι από… το γκάζι. Μπορείς να ξεκουράσεις παίκτες και να τους κάνεις αλλαγή. Αν προσπαθείς για 45 λεπτά, δεν θα κερδίσεις έναν αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ», πρόσθεσε ο Μπέιλ.
«Και προφανώς η χειμερινή διακοπή είναι τεράστιας σημασίας. Στην Αγγλία παίζουν τέσσερα ή πέντε παιχνίδια και εμείς δεν παίζουμε κανένα. Δεν ξεκουράζεσαι αρκετές ημέρες και αυτό πραγματικά σε «καίει» για πολύ καιρό μετά από αυτό», εξήγησε.
Όταν το 2013 οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να στείλουν εκπρόσωπο στα προημιτελικά τόσο του Τσάμπιονς Λιγκ όσο και του Γιουρόπα Λιγκ, ήταν η πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, έγινε δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως όταν παρακολουθείς κάποιες από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα δείχνουν ισχυρότερες πνευματικά, καλύτερες σωματικά και με περισσότερη ένταση στο παιχνίδι τους», είχε πει ο Γκάρι Νέβιλ.
«Μερικές φορές παρακολουθούμε ένα παιχνίδι το Σάββατο ή την Κυριακή και θεωρούμε ότι είναι εντυπωσιακό και με γρήγορο ρυθμό. Αυτό είναι σωστό, αλλά το επίπεδο στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι διαφορετικό, οπότε αυτό που θεωρούμε εμείς γρήγορο δεν ισχύει εκεί. Οι καλύτερες ομάδες μπορούν να εφαρμόσουν υψηλή πίεση σε όλη τη διάρκεια και δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε αρκετές ομάδες που μπορούν να το κάνουν αυτό. Πρέπει να αυξήσουμε την ένταση των μεγάλων αγώνων σε αυτή τη χώρα», εξήγησε ο παλαίμαχος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Είναι γεγονός ότι οι ισπανικές ομάδες ξέρουν να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τακτικά τα ευρωπαϊκά ματς, έχουν καλύτερη αμυντική παρουσία από τις αγγλικές και έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σαφώς πιο βατό πρωτάθλημα. Το αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αφού το ποδόσφαιρο όπως και η ζωή κάνει κύκλους. Αποτελεί μια πραγματικότητα όμως η αποτυχία των αγγλικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης όπως και η κυριαρχία των Ισπανών που ξεκίνησε από την απαρχή του νέου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Επίσης το γερμανικό ποδόσφαιρο έχει αναδυθεί (έχουν δύο ομάδες από τις 8 για 4η φορά στα τελευταία 5 χρόνια. Τις 3 παρτενέρ η Μπάγερν είχε την Ντόρτμουντ και μία τη Βόλφσμπουργκ) ενώ οι γαλλικές ομάδες είναι πλέον πολύ ανταγωνιστικές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Μονακό κατάφερε να αποκλείσει την Σίτι του Γκουαρδιόλα που είχε ως στόχο να φτάσει μέχρι τον τελικό.