MC MEDIA NETWORK

ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

ΘΕΜΑ στην Γαλλία: «5 ελπίδες για το Κυπριακό ποδόσφαιρο»

Advertisement

Sponsored by quadcore

Εντυπωσιασμένοι από 5 ταλέντα της Κύπρου είναι στην Γαλλία σύμφωνα με την ιστοσελίδα footballski.fr  που κάνει ειδική αναφορά σε αυτούς.

Advertisement

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ

Φανός Κατελάρης (AC Ομόνοια / 26.08.1996)

Στα 21, ο Φάνος Κατελάρης είναι ένα καθαρό προϊόν  της Ομόνοιας Λευκωσίας. Ήταν δανεικός στην Αλκή Λάρνακας και στον Ολυμπιακός Λευκωσίας και στην ηλικία των 17, σημείωσε είκοσι πέντε εμφανίσεις για ένα γκολ. Χάρη στις πειστικές του εμφανίσεις, ο Κατελάρης επιστρέφει το 2015 με την κατάρτιση του  και γίνεται βασικός. Αμυντικός μέσος αλλά και με την δυνατότητα να εξελιχθεί και πως αμυντικός ή κεντρικός μέσος, διαθέτει μεγάλες τεχνικές ιδιότητες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πολυάριθμες επιθέσεις του αντιπάλου.

Ήδη έχει αγωνιστεί στις U17 και U19 της εθνικής ομάδας της Κύπρου και κλήθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα τον Μάρτιο του 2017 για ένα φιλικό αγώνα εναντίον του Καζακστάν. Ένας αγώνας που δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ο ίδιος πέτυχε το πρώτο του γκολ στην νίκη της Κύπρου (3-1). Στη συνέχεια, ο ίδιος έχει αγωνιστεί σε όλους τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ιδίως κατά του Βελγίου, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Ελλάδα. Στο club, έχει καθιερώσει σταδιακά τον εαυτό του αγωνιζόμενος  συνολικά τριάντα έξι παιχνίδια και τρία γκολ.

Ιωάννης Πίττας (Απόλλων Λεμεσός / 10.07.1996)

Πριν ακόμη παίξει μπάλα, ο Πίττας ήταν ήδη ένα πολύ γνωστό όνομα για κάθε νοσταλγό υποστηρικτή του Απόλλωνα. Και για καλό λόγο, αφού ο Ιωάννης Πίττας δεν είναι άλλος από τον γιο του Πάμπου Πίττα, εμβληματική φυσιογνωμία του Απόλλων Λεμεσού την περίοδο 1986-2002.

Εκπαιδευμένος στην ίδια ομάδα, ο Ιωάννης Πίττας ξεκίνησε στην πρώτη ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015/2016 παίζοντας δέκα παιχνίδι. Ένας παίκτης που συχνά χρησιμοποιείται ως ακραίος μεσοεπιθετικός χάρη στην καλή ανάγνωση του στο παιχνίδι, τις καθόδους του στην επίθεση και την ικανότητά του να περάσει γρήγορα την μπάλα στους επιτιθέμενους. Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει παίξει πολύ λίγο λόγω της θητείας και  λόγω του πολύ έντονου ανταγωνισμού στη θέση του, παραμένει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση, όπως αποδεικνύεται από το γκολ του στο τελευταίο δευτερόλεπτο κατά της Μίντιλαντ στο Εuropa League με την ομάδα του να κερδίσει τον αγώνα ( 3.2).

Παρόλο που δεν αγωνίζονται συχνά, παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο στην U21 της εθνικής ομάδας της Κύπρου, με τις 6 παρουσίες του και τις δύο ασίστ του σε προκριματικούς αγώνες .

Ανδρέας Καρό (Νέα Σαλαμίνα / 09.09.1996)

«Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω επιλογές, θυσίες, αν πραγματικά ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο» θυμάται ο νεαρός παίκτης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2015. Οι θυσίες που έκανε πριν από λίγα χρόνια, εντασσόμενος στην ηλικία των δεκαέξι ετών στην Ακαδημία της Nottingham στην Αγγλία , αφού εντοπίστηκε από τους αγγλικούς υπεύθυνους. Μετά από τρία χρόνια στο Nottingham, επέστρεψε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στον Απόλλωνα.

Ανδρέας Κάρο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους Κύπριους αμυντικούς για το μέλλον. Φέτος, δόθηκε δανεικός στη Νέα Σαλαμίνα και έπαιξε δεκατέσσερις φορές και σκόραρε δύο γκολ. Σε θέση να παίξει ως κεντρικός αμυντικός ή δεξί μπακ, είναι ένα σημαντικό γρανάζι της άμυνας της Σαλαμίνας, αλλά και της εθνικής ομάδας ελπίδων της Κύπρου, όπου έχει επιλεγεί από το 2011.

Σταλμένος για να αγωνιστεί ως δανεικός στη Νέα Σαλαμίνα για να κερδίσει σημαντικό χρόνο παιχνιδιού,  δεν  υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επανέλθει πιο δυνατός στο Απόλλων Λεμεσού και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από τις εθνικές και διεθνείς σκάουτερς.

Μιχάλης Χαραλάμπους (Εθνικός Άχνας / 29.01.1999)

Σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών,  ο Μιχάλης Χαραλάμπους ήδη απολαμβάνει μια θητεία στην U19 της  Κύπρου και στην πρώτη ομάδα του Εθνικού Άχνας (D1). Ξεκίνησε  στον ίδιο σύλλογο μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε, ο ίδιος γρήγορα εντοπίστηκε από το  ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας, ο οποίος θα τον προσλάβει τελικά. Έπαιξε στα διάφορα τμήματα υποδομής του συλλόγου της πρωτεύουσας, από τον οποίο είναι δανεικός στον Εθνικό Άχνας για να κερδίσει χρόνο παίζοντας. Μάλιστα, σε αυτή την ηλικία ο Κύπριος επιθετικός , είναι δύσκολο να  βρει μια θέση στην πρώτη ομάδα του ΑΠΟΕΛ, αφού εκεί αντιμετωπίζει άλλους παίκτες πολύ πιο έμπειρους.

Αλλά στα δεκαοκτώ, ο νεαρός Μιχάλης Χαραλάμπους είχε ήδη 23 συμμετοχές με την ομάδα U19 της Κύπρου με συνολικά δύο γκολ και δεκαέξι εμφανίσεις φέτος με τον Εθνικός Άχνας με ένα γκολ και δύο ασίστ. Ένα νέο ταλέντο που ήδη υπόσχεται μια χρυσή καριέρα.

Matija Spoljaric (Απόλλων Λεμεσός / 02.04.1997)

Το ποδόσφαιρο για τον Spoljaric είναι σίγουρα μια οικογενειακή ιστορία. Ο Matija Spoljaric δεν είναι άλλος από τον γιο του Milenko Spoljaric, ενός εμβληματικού επιτελικού μέσου του Απόλλωνα Λεμεσού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Ενώ οι αδελφοί του Danilo (18 ετών, μέσος) και ο Αλέξανδρος (τερματοφύλακας 22 ετών) παίζουν αντίστοιχα στον Απόλλωνα Λεμεσού U19 και στην FK Grafičar Beograd (Σερβία).

Παίζοντας στη νεανική ομάδα του Απόλλωνα μέχρι το 2010, ο Σερβοκύπριος Matija Spoljaric εντοπίστηκε από την Atletico της Μαδρίτης που είχε υπογράψει. Ο Matija Spoljaric ήταν τότε δεκατριών ετών. Αφού πέρασε επτά σεζόν στην Ισπανία, παίζοντας στις νεανικές ομάδες της Ατλέτικο Μαδρίτης και CD Toledo B αποφάσισε να επιστρέψει στον Απόλλωνα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο αποτελεσματικός μέσος Matija Spoljaric επωφελείται από την ταχύτητα και την τεχνική του για να αποπροσανατολίσει τον αντίπαλο και να βελτιώσει το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας.

Μετά από πολύ καιρό που έπαιζε για την Σερβία, επέλεξε τελικά να παίξει για την εθνική ομάδα της Κύπρου όπου παραμένει ένας από τους βασικούς παίκτες της ομάδας U21, έχοντας μια πετυχημένη απόδοση έναντι της Τουρκίας (2-1 νίκη) κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων του EURO.

Για την στρατιωτική θητεία

Η Κύπρος είναι μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ένα υποχρεωτικό πέρασμα δεκατεσσάρων μηνών για κάθε νεαρό Κύπριο δεκαοκτώ ετών. Αυτή η κατάσταση σημαίνει διακοπή των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και του παιχνιδιού αν είναι αθλητής υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπηρεσίας. Αλλά μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις. Για να μάθουμε πώς ζυγίζουν τα δεδομένα οι ποδοσφαιριστές μεταξύ της στρατιωτικής θητείας και του ποδοσφαίρου, μιλήσαμε με τον Στέλιο Μάρκου, Κύπριο ειδικό.

«Είναι μια μάλλον θολή κατάσταση», εξηγεί. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν “παίκτες όπως ο Ανδρέας Μακρής (, 20 ετών) που έκαναν εξ ολοκλήρου τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά τους έδωσαν ελεύθερες μέρες και απογεύματα για να εκπαιδευτούν και να παίξουν παιχνίδια.” Και από την άλλη, παίκτες που δεν έκαναν καμία στρατιωτική θητεία », λέει ο Στέλιος Μάρκου, οπότε η απόφαση να γίνει η στρατιωτική θητεία και η διάρκειά της ποικίλλουν από τον έναν αθλητή στον άλλο. Άλλοι δεν κάνουν την στρατιωτική θητεία, απλώς και μόνο επειδή ζούσαν στο εξωτερικό.Κάτι που συνέβη ιδιαίτερα για τον Γρηγόρη Καστάνο που έπαιζε τότε στη Γιουβέντους ή τον Νικόλαο Ιωάννου που ήταν στο κέντρο εκπαίδευσης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Νικολάου

Κατέβασε το Protathlima App σε iOS & Android και πάρε τον αθλητικό κόσμο στο χέρι σου.

Ακολουθήστε το Protathlima.com στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

BEST OF NETWORK

Advertisement
Advertisement
ΟΜΑΔΑΑΝΙΗΒ
A' ΟΜΙΛΟΣ
apoel ΑΠΟΕΛ 342266721
aris ΑΡΗΣ3419411614
apoel ΑΕΚ 342185712
omonoia ΟΜΟΝΟΙΑ 341987653
pafos ΠΑΦΟΣ 3418610605
anorthosis ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3415712526
Β' ΟΜΙΛΟΣ7
apollon ΑΠΟΛΛΩΝ 37161110598
salamina ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ37128174511
ael ΑΕΛ
3714815509
ethnikos ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ371211144710
karmiotisa ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ37109183912
aez AEZ 37211241716
othelos ΟΘΕΛΛΟΣ3769222714
othelos ΔΟΞΑ3794243113
Advertisement