MC MEDIA NETWORK

ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

ΑΝΑΛΥΣΗ: Έξι αγώνες Ανόρθωση / Σχηματισμοί, παίχτες, ερωτήματα και… «εξαφανισμένοι»

Advertisement

Sponsored by quadcore

Του Χαράλαμπου Δημητρίου

Advertisement

Η αλήθεια είναι ότι αγωνιστικά η Ανόρθωση δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση. Το γεγονός ότι σε τέσσερεις αγώνες στο πρωτάθλημα μετράει μόλις μία νίκη και έχει στο ενεργητικό της τους 5 από τους 12 διαθέσιμους βαθμούς, μιλάει από μόνο του.

Αν συνοπολογίσουμε και τον αποκλεισμό στους διπλούς αγώνες με την Λάτσι μόλις στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League, η χρονιά της Ανόρθωσης μπορούμε να πούμε πως άρχισε με τον χειρότερο τρόπο.

Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι τα δεδομένα παραμονής του Ρόνι Λέβι στον πάγκο της Ανόρθωσης δεν είναι υπέρ του και μάλιστα μπορεί ακόμη και σήμερα να αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα. Εν αναμονή πάντα της απόφασης που θα πάρει η διοίκηση της Ανόρθωσης, μετά και τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι Ανδρέας Παντελή και Ρόνι Λέβι.

Πάμε καθαρά στο αγωνιστικό μέρος όμως τώρα, και το τι είδαμε σε αυτούς τους έξι αγώνες.

Καταρχάς, μόλις σε δύο από τους έξι αγώνες είδαμε την ίδια εντεκάδα, και αυτή στα διπλά παιγνίδια με την Λάτσι για Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συνέχεια αλλαγές στην εντεκάδα της Ανόρθωσης, έστω και σε μικρό βαθμό, αλλά είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις παίχτες να μην αγωνίζονται στην θέση τους ή και άλλους μέχρι τώρα να μην παίρνουν χρόνο συμμετοχής.

Οι «μεταθέσεις» ποδοσφαιριστών μπορούμε να πούμε γίνονται πιο έντονες με το που αρχίζουν οι αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, εκεί όπου βλέπουμε συχνά και αλλαγή σχηματισμού και πιο… μπερδεμένα συστήματα που φαίνεται να έχουν στοιχήσει μέχρι τώρα.

Πιο κάτω οι αρχικοί σχηματισμοί στα έξι παιγνίδια που έδωσε η Ανόρθωση:

Ανόρθωση – Λάτσι

Μία εντεκάδα με πολλούς περσινούς. Ο Σωτηρίου πήρε την θέση του Ντουγκλάο ο οποίος ήταν τιμωρημένος και ο Μπέκα θέση στα άκρα της επίθεσης λόγω και… έλλειψης παιχτών στη συγκεκριμένη θέση. Ο νέος Φιλγκέιρας κάτω από τα δοκάρια, οι υπόλοιποι περσινοί.

Λάτσι – Ανόρθωση

Ακριβώς η ίδια εντεκάδα με τον πρώτο αγώνα απέναντι στην Λάτσι. Οι μόνοι αγώνες που ο Ρόνι Λέβι παρέταξε την ίδια εντεκάδα δύο φορές.

Δόξα – Ανόρθωση

Οι πρώτες αλλαγές σε σχέση με τους αγώνες της Ευρώπης. Ο νεαρός Δημητρίου πήρε την θέση του Φιλγκέιρας λόγω του τραυματισμού του δεύτερου, ενώ ο Εγγλέζου πήρε θέση στο αριστερό αμυντικό άκρο καθώς ο Πράνιτς προερχόταν από τραυματισμό. Επιστροφή Ντουγκλάο στην άμυνα, Στρούνα στο δεξί άκρο λόγω τραυματισμού του Κοφί. Με τρία αμυντικά χαφ στην εντεκάδα και τον Ράγιος να πηγαίνει στο δεξί άκρο. Ήταν η πρώτη και τελευταία παρουσία του Κατσάρ σε παιγνίδι της ομάδας.

Πάφος – Ανόρθωση

Επιστροφή του Ράγιος στην φυσική του θέση αλλά με τον Πράνιτς να παίρνει ξανά θέση βασικού αλλά αυτή την φορά στο… δεξί επιθετικό άκρο. Ντεμπούτο και για Βάργκιτς κάτω από τα δοκάρια που ήρθε εκτάκτως στην ομάδα λόγω του τραυματισμού του Φιλγκέιρας.

Ανόρθωση – ΑΕΛ

Σχεδόν η ίδια εντεκάδα με τον αγώνα απέναντι στην Πάφο, με τον Μπεσάτ να παίρνει την θέση του Εγγλέζου στο αριστερό αμυντικό άκρο. Δεν αγωνίστηκε ο Κύπριος ακραίος ούτε με ΑΕΛ αλλά ούτε στο επόμενο παιγνίδι.

Αλκή – Ανόρθωση

Μόνη αλλαγή σε σχέση με τον αγώνα με την ΑΕΛ, ο Κοφί που πήρε την θέση του Στρούνα στο δεξί αμυντικό άκρο.

Τι προτιμάει ο Λέβι σε σχηματισμό;

– Αν και δοκίμασε αρκετά το 4-4-2 και φαινόταν ότι θα το βλέπαμε συχνά φέτος, σε όλους τους επίσημους αγώνες που έδωσε η Ανόρθωση προτίμησε το γνωστό του 4-2-3-1.

– 4-4-2 είδαμε κυρίως στα β’ ημίχρονα αγώνων που έδωσε η ομάδα της Αμμοχώστου, εκεί που ζητούσε πιο έντονα ένα τέρμα.

– Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι όσες φορές είδαμε το 4-4-2, η Ανόρθωση γινόταν λιγότερο επικίνδυνη, κάτι που δείχνει ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να ταιριάξει αυτό το σύστημα στην Ανόρθωση.

– Μάλιστα, με την Αλκή στην επανάληψη είδαμε και σύστημα με Σισέ κορυφή και εκτός αγώνα Ντούρις και Κατσαράβα, κάτι που «διορθώθηκε» μετά με την είσοδο του Γεωργιανού.

– Είδαμε και σύστημα με τρία αμυντικά χαφ στην εντεκάδα, στο παιγνίδι απέναντι στην Δόξα, με τον Ράγιος να παίρνει θέση στα επιθετικά άκρα.

– Και σε άλλα παιγνίδια είδαμε τον Ράγιος στα άκρα, αλλά στα δεύτερα ημίχρονα κυρίως όταν άρχιζαν οι αλλαγές σε πρόσωπα και σχηματισμούς από τον Ρόνι Λέβι. Σε αυτή την περίπτωση όμως, μπορούμε να πούμε ότι η Ανόρθωση γινόταν λιγότερο επικίνδυνη από τον άξονα. Φαίνεται και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής η Ανόρθωση σε ότι αφορά αυτά που παίρνει από τους ακραίους ποδοσφαιριστές της.

– Μέχρι τώρα η Ανόρθωση δεν έχει καταφέρει να παίξει κάθετο ποδόσφαιρο, δηλαδή να φέρει τη μπάλα έξω από την περιοχή των αντιπάλων και να παίξει με κάθετη πάσα τον Ντουρίς ή άλλους παίχτες που θα βρεθούν μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Εξαίρεση τα πρώτα 50 λεπτά του αγώνα με την ΑΕΛ. Για παράδειγμα η πάσα του Ράγιος στον Ιγκιεμπόρ στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Τέτοιες φάσεις είναι που χρειάζεται και ο Ντουρίς. Παίζει πολύ περισσότερο από τα πλάγια η Ανόρθωση χωρίς να φέρνει εύκολα τη μπάλα έξω από την περιοχή των αντιπάλων της και γίνεται προβλέψιμη.

– Επίσης, φαίνεται ότι η ομάδα πρέπει να δουλέψει περισσότερο στο πως βγαίνει σωστά στην αντεπίθεση. Είναι φορές που οι ποδοσφαιριστές της καθυστερούν με τη μπάλα σε ανοιχτό γήπεδο γιατί οι συμπαίκτες τους δεν παίρνουν νωρίς τις σωστές θέσεις ούτε έχουν τα σωστά τρεξίματα.

Και τι συμβαίνει με τους παίχτες;

– Ο Κατσάρ αγωνίστηκε ως βασικός στον αγώνα της πρεμιέρας απέναντι στην Δόξα και από τότε δεν αγωνίστηκε ξανά. Ο Βίκτορ είναι πολύ μέτριος ως τώρα και είναι απορία που έχουν πολλοί γιατί να μην δοκιμαστεί στην θέση του ο Σέρβος, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο σαν μία σπουδαία επιλογή για τον χώρο της μεσαίας γραμμής.

– Ο Κατσαράβα ακόμη να αγωνιστεί ως βασικός παρά το γεγονός ότι ο Ντουρίς είναι πολύ πίσω μέχρι στιγμής σε σχέση με πέρσι. Μπορούσε ο Λέβι να αρχίσει ένα παιγνίδι με τον Κατσαράβα βασικό ο οποίος σίγουρα δεν θα μπορέσει να βρει ρυθμό στα λίγα λεπτά που αγωνίζεται.

– Ο Εγγλέζου τα πήγε αρκετά καλά στα παιγνίδια που αγωνίστηκε, αλλά μετά που μπήκε στην εντεκάδα ο Μπεσάτ ο Κύπριος ακραίος δεν πήρε ξανά λεπτά συμμετοχής. Με βάση την απόδοσή του και την ανετοιμότητα Λαβόρδε, θα μπορούσε να δώσει λύσεις έστω και σαν αλλαγή στα παιγνίδια όπου η Ανόρθωση κυνηγούσε σκορ.

–  Αγωνίστηκε ως αλλαγή στα παιγνίδια με ΑΕΛ και Αλκή ο Λαβόρδε αλλά είναι φανερό ότι είναι πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης. Είχε και νεύρα σε αυτά τα δύο παιγνίδια και θα πρέπει να ηρεμήσει ο Κολομβιανός ο οποίος ήρθε να κάνει τη διαφορά στα άκρα της Ανόρθωσης.

– Ο Σισέ μέχρι τώρα δεν έχει βοηθήσει, ούτε σε δημιουργία ούτε σε σκορ. Ίσως θα έπρεπε να καθίσει περισσότερο στον πάγκο και να αγωνιστεί στην θέση του άλλος παίχτης όπως π.χ ο Εγγλέζου που έδειξε περισσότερα πράγματα μέχρι στιγμής. Έχει και πρόβλημα ταχύτητας η Ανόρθωση, σίγουρα εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο ο Κύπριος.

– Θα θέλαμε να δούμε και τον Πράνιτς σε ένα ρόλο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, καθώς φαίνεται ότι στα άκρα της επίθεσης δεν μπορεί να είναι όσο αποτελεσματικός θα θέλει. Θυμίζουμε ότι η Ανόρθωση ήταν σε αναζήτηση οκταριού αλλά ήρθε στην ομάδα ο Κάτσαρ ο οποίος είναι εξάρι, και πως με αυτή την αλλαγή ο Πράνιτς θα έπαιρνε χρόνο στον άξονα ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία εκεί που έχει μεγάλο πρόβλημα η ομάδα της Αμμοχώστου.

– Ο Ιγκιεμπόρ δεν άρχισε καλά αλλά στα τελευταία παιγνίδια παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένος και είναι από τους καλύτερους της ομάδας του. Είναι κάτι που αξίζει να σημειώσουμε.

– Θα θέλαμε να δούμε και τον Πράνιτς σε ένα ρόλο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, καθώς φαίνεται ότι στα άκρα της επίθεσης δεν μπορεί να είναι όσο αποτελεσματικός θα θέλει. Θυμίζουμε ότι η Ανόρθωση ήταν σε αναζήτηση οκταριού αλλά ήρθε στην ομάδα ο Κάτσαρ ο οποίος είναι εξάρι. Με αυτή την αλλαγή στο μεταγραφικό σχεδιασμό, ο Πράνιτς αναμενόταν πως θα έπαιρνε χρόνο στον άξονα ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία εκεί που έχει μεγάλο πρόβλημα η ομάδα της Αμμοχώστου. Μάλιστα, εκεί αγωνίστηκε και σε φιλικά που έδωσε το καλοκαίρι η Ανόρθωση.

Κατέβασε το Protathlima App σε iOS & Android και πάρε τον αθλητικό κόσμο στο χέρι σου.

Ακολουθήστε το Protathlima.com στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

BEST OF NETWORK

Advertisement
Advertisement
ΟΜΑΔΑΑΝΙΗΒ
A' ΟΜΙΛΟΣ
apoel ΑΠΟΕΛ 342266721
aris ΑΡΗΣ3419411614
apoel ΑΕΚ 342185712
omonoia ΟΜΟΝΟΙΑ 341987653
pafos ΠΑΦΟΣ 3418610605
anorthosis ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3415712526
Β' ΟΜΙΛΟΣ7
apollon ΑΠΟΛΛΩΝ 37161110598
salamina ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ37128174511
ael ΑΕΛ
3714815509
ethnikos ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ371211144710
karmiotisa ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ37109183912
aez AEZ 37211241716
othelos ΟΘΕΛΛΟΣ3769222714
othelos ΔΟΞΑ3794243113
Advertisement