MC MEDIA NETWORK

ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Ο Ανρί, ο Τζέραρντ και οι άλλοι εκκολαπτόμενοι προπονητές

Advertisement

Sponsored by quadcore

Μεσουράνησαν στα τέλη της περασμένης δεκαετίας και μέχρι τα μέσα της τρέχουσας, σε μια από τις πιο δύσκολες σκηνές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αυτή της Premier League. Ενός από τα καλύτερα και απαιτητικότερα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά-πνευματικά, πρωταθλήματα του κόσμου. Παίκτες-σημαίες οι περισσότεροι, ταυτισμένοι με την ομάδα που υπηρετούσαν για χρόνια και σημείο αναφοράς στο γήπεδο αλλά και στις εξέδρες από συμπαίκτες και οπαδούς.

Advertisement

Τα χρόνια πέρασαν όμως και το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για να εγκαταλείψουν αυτό του έκαναν μια ζωή. Να κλοτσούν μια μπάλα. Πολλοί όμως από αυτούς τους παίκτες, επέλεξαν να μείνουν μέσα στο ποδόσφαιρο και να γίνουν οι ίδιοι προπονητές κάνοντας τα πρώτα βήματα της καριέρας τους καθισμένοι στην άκρη του πάγκου. Για κάθε Στιούαρτ Πιρς και Γκάρι ΜακΆλιστερ που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν προπονητικά, υπάρχουν αντίστοιχα οι Κένι Νταλγκλίς, Μπόμπι Ρόμπσον και Μπράιαν Κλαφ που έγραψαν τη δικιά τους Ιστορία… Μένει να δούμε ποιον δρόμο θα επιλέξουν πέντε από τα πρώην μεγάλα αστέρια της Premier League.

Φρανκ Λαμπάρντ (Ντέρμπι Κάουντι, Αγγλία)

Ο Φρανκ Λαμπάρντ στα 40 του, κάνει τα πρώτα του σοβαρά βήματα στον χώρο της προπονητικής. Ο ηγέτης της Χρυσής εποχής των Μπλε (μαζί με τον Διόσκουρο του, Τζον Τέρι), σταμάτησε το ποδόσφαιρο τον Φλεβάρη του 2017, με τη φανέλα της Νιου Γιορκ Σίτι.

Δεν πέρασε πολύς καιρός μακριά από το ποδόσφαιρο και ο Λαμπάρντ επέστρεψε στον χώρο του… εγκλήματος. Στα αγγλικά γήπεδα. Ο αγαπημένος «Φράνκι» των οπαδών της Τσέλσι, τον περασμένο Μάιο ανέλαβε τις τύχες της Ντέρμπι Κάουντι, ομάδας της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας και μάλιστα τα πηγαίνει πολύ καλά στην εξαιρετικά δύσκολη και ανταγωνιστική Championship.

Τα Κριάρια κάνουν αρκετά καλή πορεία στην 8η θέση, μόλις έναν βαθμό πίσω από τις θέσεις που οδηγούν στα playoffs ανόδου για την Premier League, έχοντας ρεκόρ σε όλες τις διοργανώσεις 8Ν-3Ι-4Η, ενώ πρώτο παράσημο στην έως τώρα σύντομη καριέρα του, είναι ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του αγαπημένου του Ζοσέ Μουρίνιo στα πέναλτι, στο πλαίσιο του League Cup Αγγλία.

Ράιαν Γκιγκς (Εθνική Ουαλίας)

Ο θρυλικός πάλαι ποτέ ακραίος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2014, ολοκληρώνοντας μια λαμπρή καριέρα με πολλές διακρίσεις και τρόπαια με τους Κόκκινους Διάβολους. Την άνοιξη του ’14, ανέλαβε την αγαπημένη του Γιουνάιτεντ μετά τη φυγή του Ντέιβιντ Μόγες, για τα τέσσερα τελευταία ματς της σεζόν (2Ν-1Ι-1Η). Μετά εργάστηκε ως match analyst της UEFA τη σεζόν 2016-2017 και τώρα πλέον ανέλαβε την ομάδα της χώρα καταγωγής του, την Ουαλία.

Στις 22 Μαΐου του 2018 ήταν το πρώτο του ματς στον πάγκο των Ουαλών (6-0 επί της Κίνας) και πλέον έχει 6 ματς στον πάγκο της μετρώντας δύο νίκες μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες.

Στίβεν Τζέραρντ (Ρέιντζερς, Σκωτία)

Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης εποχής και ένας παίκτης που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με μια ομάδα, ο Στίβεν Τζέραρντ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του με τη Λίβερπουλ το 2015, αγωνίστηκε για άλλον ενάμισι χρόνο στις ΗΠΑ και τους Λος Άντζελες (όπως… διατάζουν οι τάσεις της εποχής) και τελικά αποσύρθηκε στις αρχές του 2017.

Ξεκίνησε να «μπουσουλάει» προπονητικά στο… προφυλαγμένο» περιβάλλον της Λίβερπουλ παίρνοντας πόστο στο τεχνικό επιτελείο της ομάδα Κ18 και από τον Ιούλιο του 2017, ανέλαβε της τύχες της ομάδας ως πρώτος προπονητής μέχρι και το τέλος της σεζόν. Τότε λοιπόν έφτασε η στιγμή για την πρώτη του δουλειά σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας. Και τι ομάδας!

Επέλεξε να πέσει με το… καλημέρα σε πολύ βαθιά νερά, αποδεχόμενος την πρόταση της μεγάλης Ρέιτζερς από τη Σκωτία. Η ομάδα της Γλασκόβης μετά από την ταλαιπωρία στις μικρότερες κατηγορίες, βρίσκεται και πάλι στην πρώτη κατηγορία και πασχίζει να ανακτήσει το χαμένο της κύρος, ως πολυπρωταθλήτρια και αντίπαλο δέος της Σέλτικ.

Το δύσκολο αυτό έργο καλείται να φέρει εις πέρας ο Τζέραρντ στα 38 του χρόνια και φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά ως ώρας. Μετά από 8 ματς στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα οι «Τζερς» βρίσκονται μόλις δύο βαθμούς πίσω από τη μισητή Σέλτικ αλλά και 5 πίσω από την Χαρτς που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας στο ξεκίνημα της χρονιάς. Κατάφερε να προκριθεί με την ομάδα τους στους Ομίλους του Europa League και σε σύνολο 20 παιχνιδιών σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 11 νίκες 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες. Όχι και άσχημα για τον Τζέραντ που σίγουρα θα έχει στο μυαλό του κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψει στο Άνφιλντ και να χαρίσει στη λατρεμένη του Λίβερπουλ, αυτό που δεν κατάφερε σαν ποδοσφαιριστής, ένα πρωτάθλημα…

Πατρίκ Βιεϊρά (Νις, Γαλλία)

O 42χρονος πάλαι ποτέ εμβληματικός αμυντικός χαφ, από το καλοκαίρι ανέλαβε τη Νις. Αυτή είναι δεύτερη δουλειά του σε πάγκο πρώτης ομάδας. Όλα ξεκίνησαν για τον πρωταθλητή κόσμου με τους τρικολόρ το 2011 όταν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Αμέσως μετά δούλεψε στις ακαδημίες των Πολιτών και την ομάδα Κ23 (52 ματς με ρεκόρ 26Ν-7Ι-19Η), για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Νιου Γιορκ Σίτι το 2016.

Μετά από δύο χρόνια και 90 ματς (40Ν-22Ι-28Η) στις ΗΠΑ, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τον Βιεϊρά να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την πατρίδα του. Ανέλαβε τη Νις με την οποία όμως δεν έχει κάνει συμπαθητικό ξεκίνημα (3Ν-2Ι-4Η), αφού βρίσκεται στη 12η θέση, πέντε βαθμούς πάνω από τη Μονακό του πρώην συμπαίκτη του και νυν συναδέλφου του Τιερί Ανρί, τον οποίο θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου.

Τιερί Ανρί (Μονακό, Γαλλία)

Ο Τιερί Ανρί τον Γενάρη του 2015, έδωσε τέλος στη λαμπρή του ποδοσφαιρική καριέρα. Αγωνιζόμενος για τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς. Από εκεί και πέρα, εργάστηκε για δύο χρόνια στο πλευρό του Μαρτίνες στο Βέλγιο και πλέον έχοντας κάνει το… αγροτικό του ήρθε η ώρα να βγει στη «βιτρίνα» και να αναλάβει μια ομάδα ως πρώτος προπονητής. Η τυχερή (;;) ήταν η πρώην ομάδα του, Μονακό, με την οποία είχε 122 συμμετοχές στο παρελθόν ως παίκτης..

Για χάρη της ο 41χρονος πλέον Ανρί αρνήθηκε προτάσεις από την Εθνική Αιγύπτου αλλά και τις Μπορντό και Άστον Βίλα και πλέον καλείται να αντικαταστήσει τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και να αναλάβει να «αναστήσει» την παραπαίουσα Μονακό που βρίσκεται στην 18η θέση με μια μόλις νίκη στις 9 πρώτες αγωνιστικές της Ligue 1.

Πηγή: to10.gr

Κατέβασε το Protathlima App σε iOS & Android και πάρε τον αθλητικό κόσμο στο χέρι σου.

Ακολουθήστε το Protathlima.com στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

BEST OF NETWORK

Advertisement
Advertisement
ΟΜΑΔΑΑΝΙΗΒ
A' ΟΜΙΛΟΣ
apoel ΑΠΟΕΛ 332166691
aris ΑΡΗΣ3319410614
apoel ΑΕΚ 332085682
omonoia ΟΜΟΝΟΙΑ 331986653
pafos ΠΑΦΟΣ 3317610575
anorthosis ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3315711526
Β' ΟΜΙΛΟΣ7
apollon ΑΠΟΛΛΩΝ 35151010558
salamina ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ35128154411
ael ΑΕΛ
3513814479
ethnikos ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ351210134610
karmiotisa ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ3598183512
aez AEZ 35211221716
othelos ΟΘΕΛΛΟΣ3558222314
doksa ΔΟΞΑ 3574242513
Advertisement